Bolagsregister

De flesta länder har någon form av bolagsregister där företagen måste registrera sig och lämna information om sin verksamhet. I vissa länder finns inga krav på att företagen ska lämna ifrån sig årsredovisningar och annan information om hur det står till med ekonomin, i extremfallen får du i stort sett bara reda på om företaget existerar och när det i så fall registrerades.

Har du egna erfarenheter av att söka information om bolag registrerade i ett annat land? Skriv i kommentarsfältet så lägger jag upp informationen i listan som byggs på efterhand. Organisationen European Commerce Register’s Forum har en lista med länkar till de flesta länders bolagsregister.

Bermuda
Registrar of companies. Klicka på Company search. Utan inloggning kan man se lista över registrerade företag. För att söka info om enskilt företag behöver man logga in. För att få söka måste du fylla ditt konto med en summa pengar. Det går inte att använda kreditkort utan du måste faxa över pengar. Att söka efter ett företag kostar 10 dollar.

Danmark
Centrale virksamhetsregister. Årsredovisningar och andra dokument kan hämtas gratis i pdf-format. Ingen registrering behövs.

England
Companies House. Välj Webcheck. Skriv in företagsnamnet i sökrutan och klicka på Search. När du valt rätt företag i listan finns en länk till höger: ”Order information on this company”. När du klickar på den får du upp en lista med dokument som kan beställas. Du måste registrera dig för att köpa dokument. Dokumenten är billiga, en årsredovisning kostar i regel en pund (2013). Du registrerar ett betalkort, info om kortet lagras och nästa gång du betalar behöver du bara skriva in säkerhetskoden.

Companies House har lanserat en betaversion av en söktjänst där du inte behöver registrera dig och där den information som finns är gratis (januari 2016).

England
The Financial Services Register. Databas över företag som erbjuder finansiella tjänster. Du kan söka på namn eller organisationsnummer och till exempel få en lista över företrädare och eventuella anmärkningar.

Estland
Center of Registers and Information Systems kan du söka på företagsnamn eller registreringsnummer. Informationen finns på estniska eller engelska. Du kan få grundläggande information om datum för registrering och eventuell skatteskuld gratis, medan en årsredovisning kostar 2 euro. Betalning sker via internetbank eller betalkort.

EU
Justice department. Har information om och länkar till bolagsregister i medlemsstaterna.

Finland
Patent- och registerstyrelsen. På Patent- och registerstyrelsens datatjänst Virre kan du söka på företagets namn och få grundläggande information gratis. Bokslut och liknande kostar dock pengar. Här finns en detaljerad beskrivning av vad du kan söka och hur det går till.

Frankrike
Registre national du commerce et des sociétés (RNCS). Databasen heter Infogreffe och finns på en egen sida. Man kan beställa dokument utan att registrera sig. En årsredovisning kostar cirka 6 euro (2013). Betalkort går bra. Språket är franska. Årsredovisningarna har ett annat utseende än de vi är vana vid i Sverige.

Guernsey
Guernsey Registry. Du kan söka på företagsnamn eller organisationsnummer. Informationen är begränsad. Guernsey kräver inte att företagen publicerar några räkenskaper. Kopia av registreringsbevis och en lista över administrativa händelser kan köpas för 10-25 pund. Elektroniska dokument skickas inom ett dygn, certifierade dokument skickas via post. Kontrollera vilken sorts dokument du väljer i listan. Du måste registrera dig för att köpa dokument. Kontokort går bra.

Holland
Handelskammaren (Kamer van Koophandel). För att kunna köpa dokument måste du registrera dig och betala i förskott med betalkort. Du väljer själv hur stor summa du vill deponera. Språket är nederländska, använd Chrome och direktöversättning. Dokumenten kostar runt 30 kronor styck (2018). På ingångssidan finns en sökruta i mitten där du kan skriva in företagets namn. Det går bra att söka utan att logga in, så om du bara vill veta att ett företag finns behöver du inte registrera dig. När du klickar på namnet i sökresultatet får du ett antal dokument att välja på. Välj dokument och betala. Har du inte tillräckligt med pengar på kontot måste du deponera en summa som överstiger priset.

Hong Kong
På The Cyber Search Centre of the Integrated Companies Registry Information System (ICRIS) kan du söka efter företag. Du kan välja att registrera dig eller logga in som gäst. Efter att ha accepterat villkoren och loggat in väljer du alternativ från Search i menyn. Skriv in företagsnamnet och klicka på search. Klicka på det företag som passar bäst in i träfflistan (ett om du söker på exakt namn) och klicka på Go. Klicka på Proceed to document index och välj från rullisten vilken typ av handling du är ute efter och vilka år. Välj de dokument du vill ha genom att klicka på download i vänsterspalten, då laddas dokumentet ner till din Shopping Chart. När du valt vad du vill ha gå till Checkout shopping chart för att betala. Du kan betala med Visa eller Mastercard och mobilt bank-id. Du behöver kopiera två nummer, Order nr och Order Enquiry Reference No. Fem minuter efter betalningen använder du de här två numren när du ska ladda ner dokumenten (menyn Shopping: Download Ordered Items). Årsredovisningar kostar runt tjugo kronor.

Indien
Ministry of Corporate Affairs, Company Master Data. Skriv in företagsnamnet i sökrutan och klicka på search. Ett nytt fönster öppnas. Välj rätt företag och klicka på Select, då hämtas namnet och Corporate Identity Number (CIN/LLPIN). Klicka på Submit för att komma till en sida med uppgifter om företaget. Kopiera CIN nummer och använd det när du söker efter dokument. I vänsterspalten finns en meny där du kan väja vilka dokument du ska söka. För att komma åt dokumenten måste du vara inloggad. Här finns information om hur du registrerar dig. På sidan New User Registration fyller du i dina uppgifter.

Irland
Companies registration office (CRO). Sök på företagsnamn eller organisationsnummer. Skrolla efter namnet i listan som kommer upp och klicka på det. Klicka på ”View” för att få en lista över dokument. Du behöver inte vara inloggad utan kan beställa dokumenten som gäst och få dem mejlade. En dokument kostar från 2,5 euro (2021). Det går att betala med kontokort eller via ett konto hos CRO.

Jersey
JFSC Companies Registry. Sök på företagsnamn eller organisationsnummer. Klicka på namnet i den lista över företag som dyker upp. Dokument kan köpas för två pund styck. Det går bra att betala med kontokort utan att registrera sig, du måste dock ange namn och e-postadress. Informationen är begränsad. Jersey kräver inte att företagen publicerar några räkenskaper

Luxemburg
Registre de commerce et des societes. Välj Consulter une personne för att söka på företag. Du kan söka på organisationsnummer eller företagsnamn. För att se vilka handlingar som finns måste du registrera dig. Du kan välja att registrera ett betalkort för att framtida betalningar ska gå snabbare. Handlingarna kostar från 2,50 euro (2015).

Malta
MFSA Registry of companies. På den här sidan kan man söka efter företag och se om de finns. Klicka på Registry of companies uppe till höger för att komma till inloggning. När du är inloggad kan du söka på företagsnamn och nummer. Dokumenten ska förhandsvisas (symbol till vänster) och då visas första sidan. Att ladda ner hela dokumentet kostar ett par euro. Man kan ladda sitt konto i förskott eller betala för varje dokument.

Norge
Bronnoysundregistrene. På ingångssidan kan du söka efter ett företag. Notera organisationsnumret och klicka på Foretaksopplysninger bland länkarna längst ner. Nu hamnar du i EBR, europeiska företagsregistret, där du kan beställa årsredovisningar och annan information. Först måste du registrera dig. Innan du gör en beställning måste du ladda ditt konto med minst 200 kronor. Beställningarna dras sedan från den uppladdade summan.

Tyskland
Company Register. Du behöver inte registrera dig. Informationen kostar ett par euro per dokument.

Schweiz
Zefix. Nationellt bolagsregister. Klicka på Zentraler firmenindex eller Central business names index för att söka på företagsnamn. Informationen är knapphändig, företag i Schweiz är inte skyldiga att lämna in årsredovisningar eller andra finansiella redovisningar. I registret finns uppgifter om firmatecknare, aktiekapital, ändringar och andra administrativa åtgärder. Databasen Moneyhouse.ch kan ha uppgifter om omsättning och vinst, kräver registrering och kostar pengar.

Sverige
Bolagsverket har en tjänst som kallas Näringslivsregistret. Där kan du registrera dig till en kostnad av 500 kronor (engångsavgift). Att söka efter händelser hos ett bolag kostar ingenting, att ladda ner dokument är däremot förenat med en avgift. En årsredovisning kostar 50 kronor. Är det en årsredovisning du är ute efter kan du använda en tjänst som Allabolag.se där du betalar i förskott. Vid köp av tio nedladdningar kostar varje årsredovisning 29 kronor. Sajten har också en tjänst som heter koncernstruktur (finns i vänsterspalten när du har företagets sida uppe). Där kan du se hur ägandet ser ut. Men bara upp till en nivå över det svenska moderbolaget. Om det svenska bolaget ägs av ett holländskt holdingbolag kan du se det, men inte om det holländska i sin tur ägs av ett annat bolag. För att ta reda på det måste du leta upp årsredovisningen för det holländska bolaget. Om du inte hittar en årsredovisning hos Allabolag.se, ring till Bolagsverket och kolla för säkerhets skull. Hos Bolagsverket finns inte någon förteckning över vilka som innehar aktierna i ett bolag, något som Sverige har fått kritik för av Tax Justice Network. I många företag finns den informationen i årsredovisningen. Om inte kan du ringa Bolagsverket och be om protokoll från senaste bolagsstämman. Där ska finnas en röstlängd med förteckning över aktieägarna.
Årsredovisningar finns även utan kostnad på Hitta.se som finansierar tjänsten med reklam.

Ungern
Ungerns Company register har en tjänst de kallar e-information on Hungarian companies. Du kan söka på företagsnamn eller adress, dock inte på personnamn. Dokumenten varierar i pris beroende på hur mycket information du vill ha och om du vill ha dem på ungerska eller engelska. Du måste registrera dig för att kunna hämta dokumenten. Betalning kan ske genom att fylla på kontot i förväg eller betala för varje dokument med hjälp av en betaltjänst.

6 kommentarer

  1. De har fått för sig att anpassa sidan efter Internet Explorer. Jag har fått låna en kollegas pc när jag har behövt tillgång till Cyperns register. Minns inte hur svårnavigerat det var och har ingen möjlighet nu att titta in och fräscha upp minnet. Men tack för frågan, Cypern borde in på listan så småningom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s