Kaliber

Från hösten 2008 till våren 2010 var jag anställd som researcher på Sveriges Radio Kaliber. Här är ett par av de program där jag bidrog med research.

Metall – kriminell hårdvaluta
April 2008. ”Kaliber granskar den organiserade brottslighetens nya lukrativa födkrok – metallstölder. Stölder som är motsatsen till vad som brukar tolkas som en lätt och smart stöld. För här handlar det inte om något litet och dyrt och som går snabbt att stjäla. Nej, stöldgodset väger ton, det hörs och märks och syns när man tar det –  och tjuvarna kan hålla på i dagar med en enda kupp.”

”Det är inga problems” – Om konsulterna som hjälper till att gömma pengar i skatteparadis
December 2008.”Att gömma pengar i skatteparadis är inte längre bara för de riktigt rika. Kaliber kan visa att antalet mindre företag som ägs av bolag i skatteparadis har ökat explosionsartat. Men att bilda bolag i skatteparadis är inget man gör på egen hand. Det krävs kunskap. Kontakter.

Kaliber har granskat skatterådgivarna. Vi skapade en fiktiv person, Per Andersson. Hans uppdrag: att ringa runt till rådgivarna och försöka få ner skatten så mycket som möjligt. Rådgivarna är beredda att gå långt. Att komma ner till noll procent skatt är inga problem.

Trots att konsulterna ger råd som det vore olagligt att följa, helt öppet, så lever de säkert. De åtalas sällan. Och Skatteverket ger sig sällan på dem. Det visar en undersökning som Kaliber har gjort.”

”Vi får skrika hur mycket vi vill”– om sabotage och våld mot SD
April 2009. ”Möten störs, medlemmar misshandlas, förtroendevalda hotas, stenar kastas. Det finns ett parti som utsätts mer än andra. För en aktiv Sverigedemokrat är hot, våld och sabotage en verklighet.”

Vår älskade dödsdrog – om alkohol och våld
April 2009. ””Nazistdåd”, ”ursinnigt kvinnohat”, ”vansinne”, ”ren ondska”. Så brukar förklaringarna låta vid många av våra mest avskyvärda våldsdåd.
Men det finns en gemensam nämnare i väldigt många av dom händelserna – en faktor som spelar en avgörande roll men som sällan, eller aldrig finns med som förklaring. I domstolsreferat och nyhetsinslag görs den till bisats under de svarta rubrikerna.”

Konsulterna och skatteparadisen
Maj 2009. ”Det finns ett etiskt dilemma som ofta diskuteras i svensk politik och i svensk media. Vilket ansvar har ett företag för vad deras underleverantörer gör?
Tänk till exempel en stor svensk byggarbetsplats där det arbetar gästarbetare, anställda i Polen. De får låg lön och bor i trånga bostäder. Eller tänk en lokal textilfabrik i Indien där arbetarna blir sjuka av kemikalier. Vilket ansvar har då det stora företaget i Sverige som de syr åt?
I Kaliber granskar vi samma dilemma. Men det rör en annan slags företag och en annan slags arbetare.
Företagen är storföretag, arbetarna är teknikkonsulter – anställda av en underleverantör.
Och det etiska dilemmat är ett skatteupplägg – där deras löner landar på hemliga konton. Vilket ansvar tar storföretagen då?”

Den godtyckliga dagsboten
April 2010. ”Dagsboten ska svida lika mycket i plånboken oavsett om den som döms är fattig eller rik. Det säger lagen. Därför fastställs dagsbotens storlek i proportion till inkomsten. Den ekonomi den dömde har när domen faller ska ligga till grund för beslutet. Lika fall ska behandlas lika, det säger Legalitetsprincipen och det är också Domstolsverkets slogan. Av de 89 personer som dömdes för mutbrott i Systembolagsrättegångarna fick 53 personer betala för lite i dagsböter. Det visar en granskning som Kaliber har gjort. Vår undersökning visar också på ett system där den som ljuger om sin inkomst kan komma lindrigare undan än den som talar sanning.”