Försäkringskassan och fuskarna

Också den här reklamfilmen använder humorn för att övertyga. Scenen är ett kök där några kollektivboende ungdomar diskuterar huruvida de ska äta gemensamt eller inte. Precis som i filmen Tillsammans blir diskussionen såväl högljudd som skruvad. Efter en stund stannar kameran på en tjej som sitter vid bordet, hon deltar inte i diskussionen och ser ut att vilja vara någon annan stans. En text visas: ”Är du redo för något eget?”

Filmen är producerad av Försäkringskassan, med hjälp av Johan Kling, regissör med filmer som Puss och Darling på sin meritlista. Att Försäkringskassan använder skattepengar för att locka fler att söka bostadsbidrag kan verka underligt. Debatten de senaste tio åren har ju inte gått ut på att det är för få som söker bidrag. Men om man utgår ifrån vad som faktiskt har debatterats går det att hitta en logik i filmproducerandet.

För snart fem år sedan infördes Bidragsbrottslagen. Politikernas förhoppning var att fler av de som fuskade med olika bidrag, bland annat bostadsbidrag, skulle fällas i domstol. Utfallet har dock blivit magert. Polisen utreder, enligt Försäkringskassan, alltför få av de anmälningar som kommer in. Än färre leder till åtal, än färre till dom.

Bostadsbidraget är ett av de svåraste bidragen man kan söka. Varje år får 40 procent av de som söker fel belopp. Det beror ofta på att man har angivit fel inkomst, eller rättare sagt missat att justera inkomsten när den har förändrats. I våras fick 67 000 svenskar betala tillbaka 418 miljoner kronor på grund av att de fått för högt bostadsbidrag 2010.

I dagarna gick Försäkringskassan ut med beskedet att myndigheten ska specialgranska de så kallade småfuskarna. Alltså de som fuskar till sig belopp mellan 10 000-20 000 kronor.

Ett bidrag där det är lätt att göra fel. Försäkringskassan vill ha fler dömda för bidragsbrott. Plötsligt blir det begripligt varför myndigheten vill att fler söker bostadsbidrag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s