Ungdomsarbetslösheten – ett politiskt slagträ

Riksdagsvalet närmar sig. En av de frågor som kommer att debatteras är ungdomsarbetslösheten. Siffror och lösningar kommer att svingas från höger och vänster. En rimlig utgångspunkt för diskussionen borde vara att slå fast vad det är man talar om. För det finns inte en ungdomsarbetslöshet utan åtminstone fyra.

För ett år sedan fick jag i uppdrag av tidskriften Folkuniversitetet att reda ut det där med statistiken kring ungdomars arbetslöshet. Texten publicerades i nummer 3 2013. Där berättar jag bland annat att ungdomsarbetslöshetens storlek kan variera mellan 23,6 och 6,8 procent, beroende på hur man väljer att räkna. De flesta brukar välja den högre siffran. Vänstern för att kritisera regeringen, högern för att den är ett bra argument för att sänka de ungas ingångslöner. Förlorarna är de ungdomar som ideligen får höra att det där med arbete, det kan du glömma.

Uppdaterat: Ungdomsarbetslösheten i media:

Expressen skriver om ungdomsarbetslösheten som het fråga i kvällens debatt i Agenda.
Expressen skriver om Borgs och Löfvens bråk om ungdomsarbetslösheten.
Aftonbladet skriver om regeringens löfte om mer pengar för att bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Folkuniversitetet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s