Världens lyckligaste folk nu i bokhyllan

I går läste jag ut Lena Sundströms bok Världens lyckligaste folk. Den handlar om Danmark. Hur klimatet mot invandrare blev allt hårdare. Det var en av mycket få reportageböcker som faktiskt fick mig att skratta vid ett par tillfällen och det fick mig att önska att jag själv hade en del av Lena Sundströms förmåga att med ett par formuleringar visa upp det absurda.

Frågan hur det kunde bli så här fick till slut ett svar. Eller en del av ett svar. Media, särskilt vissa tidningar, har en stor del av skulden. Långsamt, eller faktiskt ganska snabbt, har ”invandrare” blivit ett allt större ämne i danska medier. Och, inte minst, allt oftare beskrivet som ett problem.Pass upp, vi journalister! Fällan är gillrad också i Sverige. Sverigedemokraterna kämpar för att få grepp om dagordningen och det krävs en del för att stå emot.

Nu ligger boken i hyllan för reportageböcker. Det börjar bli trångt, därför fick den ligga. Varje gång jag känner mig trött och tvivlar på varför jag skriver ska jag kasta en blick på boken och suga i mig inspiration från en reporter som med lätt hand verkligen gjort sitt bästa.

Här kan du följa Lena Sundström på Twitter. Hon är underhållande också i det korta formatet.

En kommentar

  1. Hej Johan!
    jag är aktiv kommunpolitiker i en medelstor stad och börjar nu klart se de tendenser du beskriver.snabbt och skrämmande slår fällan igen och journalisterna på vår lokal tidning har inte fattat något eller kanske t o m har inte förmågan att analyser fällan de går.
    Farligt och tragiskt för hela vårt demokratiska samhälle.

    Med vänlig hälsning
    Ingvor Bergman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s