Ny bok om lobbying

Boktips: I Svenska Dagbladet skriver Nina Wormbs om en ny bok, Merchants of doubt. How a handful of scientists obscured the truth on issues from tobacco smoke to global warming, som berättar om hur ett fåtal forskare ägnar sig åt att så tvivel kring det faktum att cigaretter är farliga och att vår värld blir varmare. Metoden är enkel: genom att kritisera en detalj kan du ifrågasätta helheten. Då gällde det cigaretter. Idag handlar det om klimathotet. En tumregel för varje journalist som skriver om kontroversiell forskning borde vara att kolla upp vilka forskarna är. Vilka organisationer är de knutna till? Vilka band har de till olika intressen? Men det tar tid. Och tid är, som bekant, pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s