Långa reportage i digital kostym

För ett par veckor sedan, det kan har varit ett par månader, laddade jag ner Kindle till min MacBook. Skälet var nyfikenhet på formatet, och en vag aning om att jag en dag skulle köpa en bok och läsa den i datorn. Nu har ett riktigt intressant skäl att använda Kindle dykt upp. Det är The Atavist som har utvecklat en ny form för långa, berättande reportage i digital form. För 4,59 dollar kan du köpa ett reportage om det svenska helikopterrånet där texten kompletterats med biografi om de inblandade, bilder från övervakningskamerorna och mycket mer. Än så länge finns tre reportage att köpa. Har försökt ladda ner en preview på applikationen för iphone, men får meddelandet ”connection failure, try again later”. Att få ner en preview på macen gick bättre, men den var för snålt tilltagen för att kunna bilda sig en uppfattning om något annat än själva textformatet.

Tidigare idag läste jag en lång text hos The New York Times Magazine. Läsningen flöt på utan något större motstånd, här finns en lagom mängd text på varje sida och texten är inte överlastad av länkar. På Kindle för mac, åtminstone i The Atavist version, är textsnuttarna kortare, texten större, och överblicken således mindre. Jag föredrar, än så länge, läsningen hos The New York Times. Bäst gör sig troligen The Atavist i en ipad, men en sådan har jag tyvärr inte tillgång till. Framför allt erbjuder The Atavist ett lovande format för att utveckla berättande och en lika lovande modell för att ta betalt för enskilda reportage. Enligt deras hemsida delas intäkterna mellan förlaget och skribenten. Enligt Vassa Eggen ska The Atavist erbjuda en publiceringsplattform för andra magasin som vill göra applikationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s