Förkylning bakom världens bästa reportage

Det har kallats världens bästa reportage. Esquire har utsett det till sin tidnings bästa, ur ett arkiv skapat av 70 års publiceringar av kända och okända skribenter. Reportaget är skrivet av Guy Talese och publicerat 1965 under rubriken Frank Sinatra has a cold. Reportern hade blivit lovad en intervju, men Sinatra var förkyld och vresig och ville inte tala med någon journalist. Men reportern hängde kvar, iakttog, pratade med människor i sångarens närhet, och skrev alltså ett av världens bästa reportage utan att ha pratat med huvudpersonen. Istället för att ge upp bytte han perspektiv, spände han sina sinnen, och skrev en text som håller att läsa än idag, 45 år senare.

Här kan du läsa reportaget. Här skriver författaren till flera reportageböcker, Anders Sundelin, om Taleses reportage.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s