Ananasen tar sig ut i riksmedierna

I måndags skickade Sveriges konsumenter ut ett pressmeddelande (jag skrev om det här) för att berätta om en undersöknings från Consumer International om villkoren för de som skördar den ananas som vi kan köpa billigt i livsmedelsbutiken. Förutom en artikel i Kommunalarbetaren möttes pressmeddelandet av tystnad. Tills idag, när Ekot sände ut det som en nyhet, TT skrev och andra medier, som Dagens Nyheter och Sydsvenskan, kunde haka på. Nästa fråga är vad konsumenterna gör med informationen. Får den oss att låta bli den billiga ananasen och leta efter en rättvisemärkt, i den mån sådan finns? Det är nämligen på konsumenterna som ansvaret läggs. Det är vi som ska hålla oss informerade om vilken produkt som är tillverkad på vilket sätt, och fatta beslut därefter. En annan ordning vore att de som hade direkt tillgång till informationen, livsmedelsföretagen, beslutade att inte sälja varor som produceras med metoder som är skadliga för de människor som arbetar på plantagen.

 

Uppdaterad: Den amsterdambaserade organisationen Fair Food drar igång en kampanj som uppmanar konsumenter att tänka på varifrån maten kommer, skriver Food Navigator. Kampanjen heter Face your food och lanseras med filmer på människor som äter, spelade baklänges. Konsumenterna uppmanas att skicka in filmer på sig själva, filmerna läggs upp på kampanjsidan där de spelas baklänges.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s