Att ställa frågor via mail

Det pågår en intressant debatt mellan Katrineholmskuriren och stadens kommunchef Mattias Jansson. Det hela började med att en reporter skickade ett par frågor till kommunchefen via mail. Något skäl till varför frågorna skickas via mail anges inte, men det antyds i ett annat mail att kommunchefen är svår att få tag på. Att skicka frågor via mail är vanskligt, inte för att reportern riskerar att råka ut för det som kommunchefen nu gjorde, att lägga ut frågorna på sin blogg, utan för att det är svårt att få ordentliga svar. Bra frågor är oftast öppna, och det är först i följdfrågan som de intressanta svaren finns. Nu blev resultatet, för läsaren och kommuninvånaren, riktigt intressant ändå. Framför allt för att reportern, och tidningen, avslöjar sig som bärandes på en hel del förutfattade meningar. De vet kort sagt redan svaret på sina egna frågor, och insinuerar därför mer än de frågar.

I det här fallet, när reportern redan tyckte sig veta svaret på sin granskning, ledde mailfrågorna till något positivt. Reportern avslöjades, läsarna fick möjlighet att se tidningens artiklar i ett nytt ljus. Men i regel är frågor via mail sällan en bra idé. Framför allt för att det inte ger möjlighet till följdfrågor, och därmed inte ger reportern en möjlighet att ge läsarna, tittarna, lyssnarna den fördjupade kunskap de förtjänar och oftast har betalat för.

Andra som skrivit om debatten: Bisonblogg, Same Same But Different, Jardenberg, Tomas Mattsson. Här finns tidningens frågor och svaren från kommunchefen. Här finns artiklarna från papperstidningen. Här skriver tidningen om kommunchefens tilltag. Här påstår en ledare i tidningen att kommunchefen visar prov på härskarteknik. Visst, troligen fanns ett visst taktiskt tänkande bakom kommunchefens agerande. Frågan är vilket. Gjorde han sig oåtkomlig på telefon och la sedan ut frågorna på bloggen? I så fall varför? För att visa hur insinuanta vissa av dem var? I ett uppriktigt försök att få hjälp av medborgarna att besvara dem? För att föregripa tidningens publicering? Eller var det bara ett spontant infall? Det verkliga svaret på den frågan vet bara kommunchefen själv. Resultatet kan vi alla ta del av.

Uppdaterat: I en artikel i Dagens Media lanserar Katrineholmskurirens chefredaktör ett nytt begrepp: bloggvalpar. Han syftar på de bloggare som kritiserat tidningen, bland dem flera välrenommerade kollegor till herr chefredaktör. I artikeln ger också kommunchefen ett svar på varför han la ut frågorna på bloggen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s