Att sälja socker med stevia

Sydsvenskan publicerar idag en text om stevia. Orsaken är att Ica nu har tagit in sötningsmedlet i sina butiker. Stevias förespråkare hoppas att sötningsmedlet, som har naturligt ursprung och saknar kalorier, ska slå ut en del av konsumtionen av såväl socker som syntetiska sötningsmedel.

En bit in i texten upptäcker jag ett bekant namn, Lars Bo Jörgensen. Han presenteras som företrädare för NP Sweet, ett av de företag som säljer stevia. Han säger att försäljningen av stevia kommer att växa, men att det nya sötningsmedlet gör sig bäst i kombination med vanligt socker. Att han säger så är inte underligt. Lars Bo Jörgensen var tidigare produkutvecklingschef på Nordic Sugar, den enda sockerproducenten i Sverige. Nordic Sugar ägs av Nordzucker som också är en av två ägare av NP Sweet.

Att NP Sweet ägs av en av världens största sockerproducenter framgår inte av texten. Men det är ett intressant faktum som speglar det dilemma som sockerindustrin sedan länge har arbetat för att lösa. När stevia nu drar in på bred front och sätter än mer fokus på sockrets hälsovådlighet, hur ska vi lyckas upprätthålla den goda lönsamheten? Lösningen tycks vara att själv ge sig ut och sälja stevia, samtidigt som man förespråkar att den nya konkurrenten bör kombineras med en rejäl dos socker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s